Het e-Bug computerspelHet computerspel heeft drie spelmodaliteiten om dezelfde kerndoelen te bereiken als het pakket. Het eerste spel is een quizprogramma dat een brug maakt tussen de fantasiewereld en het echte leven. In een volgend spel moet de speler voedingswaren op de juiste plaats bewaren in de keuken. Tot slot is er een platformspel waarbij de speler zo klein wordt gemaakt dat hij zich kan bewegen in de wereld van microben en zo in contact komt met virussen, schimmels en bacteriën.

Alles over microben

De eerste rondes van het spel leren de speler dat er verschillende types van microben bestaan (bacteriën, schimmels en virussen) en dat deze verschillen in vorm en grootte. Elk type wordt naast de anderen geplaatst om de verschillen duidelijk te maken. De speler moet in het spel foto's nemen van de juiste microbe.

Nuttige en schadelijke microben

Sommige microben zijn schadelijk. Wanneer de speler een schadelijke microbe aanraakt, verliest hij gezondheidspunten. Hij moet zeep gooien naar de schadelijke microben om deze van de huid te wassen. Op dezelfde manier kan hij het natuurlijke afweermechanisme gebruiken om de virussen in het bloed te doden. Gelukkig zijn niet alle microben schadelijk! 'Goede' microben strijden in het spel met de schadelijke microben en de speler gebruikt Lucy Lactobacillus om melk te veranderen in yoghurt.

Het Keukenspel

De speler heeft 30 seconden om de boodschappen weg te stoppen. Melk hoort thuis in de deur van de koelkast; rauw vlees moet eerst afgedekt worden voor het in de koelkast geplaatst wordt. De speler verliest punten wanneer hij niest op de boodschappen of zijn handen niet wast (na contact met rauw vlees en na het niezen). Via dit spel leert men dat voedsel correct moet weggeborgen worden in de koelkast en hoe microben zich verspreiden via niezen en slechte handhygiëne.

De les afsluiten

In het laatste deel van het spel zien we dat de speler is herleid tot de grootte van een microbe en infecties bestrijdt in het bloed. Deze keer gaat het om een ernstige infectie die het lichaam niet zelf kan bestrijden. De speler moet hiervoor een volledige antibioticakuur ondergaan (ALLE pillen). Indien hij de kuur niet volledig uitneemt komt de infectie dubbel en dik terug!

 

 

 

border border
border

DISCLAIMER: e-Bug was developed for use in schools pre-COVID-19 and so some activities may require modification based on your school’s distancing guidelines.

Please use your judgement and tell us how you have modified the activities, or if you would like to discuss some ideas, contact e-Bug@phe.gov.uk

Do not show me again